falska oc heta piroger

Fick för mig att göra piroger idag, men hade ingen köttfärs hemma. Däremot så var frysen full av kyckling så bytte fyllningen. Nu står de i ugnen och det luktar iaf gott :-)
 
Piroger
50g torrjäst
1.5 dl vatten
2 msk olja
5-6 dl glutenfri mjölmix
 
Fyllning
1 stor kycklingfile
1 paket keso
3 tsk sambal oelek
 
Blanda vatten och olja. Blanda de torra ingredienserna för sig. Rör sedan ihop allt till en deg. Låt jäsa 15 min. Blanda ihop fyllningen. Kavla pch tryck ut ca 20 cirklar. Lägg fyllning på hälften och sedan en cirkel över.  Tryck ihop kanterna och grädda i 225grader ca 15 min.

Goda hälsopannkakor

Idag har varit en ganska stressig dag men tårtbakning och ikväll ska vi ut och fira farfar på värdshuset, så idag behövde vi något som går fort och mättade, men ändå så vi orkar äta ikväll. Det får bli pannkakor på havre och banan.
 
1 dl rena havregryn
1 banan
1 tsk bakpulver
1 msk olja
1 msk flytande honung
 
Mixa eller mortla havregrynen till ett mjöl. Mosa eller skiva ner bananen i mindre bitar. Blanda alla ingredienserna, gärna i en mixer, och låt stå några minuter. Värm en stekpanna och stek plättar eller pannkakor. 
 
 
 
Extra gott blir det med färsk frukt eller bär till.
 
(Denna mängden gav ca 6 plättar, men kan varieras beroende på när/hur den ska ätas)

Midsommar desserten

Kom just på att jag glömt lägga upp receptet på desserten från midsommar som jag lovade. Vet inte riktigt vad jag ska kalla den än så sålänge får den bara heta halvfrusen jordgubbsdessert ( fantasilöst men beskrivande ). 
 
500 g jordgubbar
2,5 dl vatten
2,5 dl socker
1 msk citrondroppar
 
Koka upp vatten och socker. Låt småputtra 2 - 3 minuter och ställ den sedan för att svalna. Mixa jordgubbarna och tillsätt sedan citronsaften och sockerlagen. Kör allt i mixen tills du får en jämn konsistens. Häll upp i portionsglas eller i en bunke och ställ i frysen minst 2 - 3 timmar *. Ta ut desserten i god tid innan servering,  den ska vara halvfrusen när du ställer fram den.
 
 
 
För att piffa till det lite extra kan du lägga en kvist mynta eller citronmeliss vid serveringen. 
 
 
*Om du väljer att lägga den i en bunke och ställ i frysen kan du röra om någon gång under frysningen för att behålla konsistensen. 

Förväntansfull och lite nervös

Precis som rubriken lyder är det lite blandade känslor inför den kommande veckan. Har två ganska stora beställningar. Först ut är tårtor till ett 80års kalas och senare i veckan efterrätt till en byafest. Som ni förstår kommer det vara ganska mycket människor och självklart vill jag kunna erbjuda det där lilla extra. Så jag är superglad att jag fått äran att fixa detta, men samtidigt nervös över resultaten. Hur det går, ja det får ni se senare i veckan. Önska mig lycka till! ;)

Midsommar

Har haft en helt underbar dag med god mat och härliga vänner. Imorgon får ni nog ett recpet på en supergod sommardessert. Tills dess bjuder jag på några bilder från kvällen :)
 
 
 
 

Min man kan

Jag har varit hundvakt några dagar och eftersom jag fortfarande inte har någon bil så har jag cyklat ca 1.5 mil fram och tillbaka för att gå ut med de små busarna. Idag började det åska och regna när jag va halvvägs hem, inte kul! Rejält blöt, smutsig och småsur klampade jag in i hallen. Där möttes jag av en ljuvlig och välbekant doft. Jag kikade in i köket och fick se en syn jag aldrig trodde jag skulle få uppleva. Där stod mitt stora hjärta med mjöl på dig från topp till då och varenda kvadratcentimeter av bänkarna var fulla av disk, bulldeg och mera mjöl. 
Det var hans första (och kanske sista) försök till att baka glutenfria bullar. Men attans va stolt jag är över honom. Inte bara för att han lyckades göra riktigt goda glutenfria bullar, han hade även vågat testa att byta ut kanelen mot oboypulver i halften av bullarna. Det tycker jag är modigt när man inte är van vid att baka. All kärlek till det! 
 
 
 
 
Bullar
50g smör*
2 dl mjölk**
25g jäst
0,5 dl socker
1 krm salt
5-6 dl glutenfri mjölmix
 
Fyllning
2-3 msk smör
2 msk socker och 1 tsk kanel
Eller
2-3 msk smör
3 msk oboypulver
Eller
2-3 msk smör
1 msk socker och 2 tsk vaniljsocker
 
Pensling
1 ägg
Vatten
 
Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm till 37grader. Smula ner jästen och rör försiktigt om tills den löst sig. Tillsätt socker, salt och nästan allt mjöl (spara lite till utbakningen). Arbeta degen och tillsätt lite mer mjöl om den blir för kladdig, men var försiktig. För mycket mjöl ger torra bullar, speciellt när det är glutenfritt.  Låt degen jäsa under bakduk i ca  30 minuter.
 
Ta sedan upp degen på ett mjölat bakbord och kavla ut den.  Bre på smör och strö sedan på den fyllning du vill ha. Rulla ihop och skär lagom stora bullar (tänk på att de växer i ugnen). Låt de jäsa under bakduk i ca 30 minuter till. Pensla de sedan med ett uppvispat ägg och grädda i ugnen i 10 minuter. Pensla eventuellt bullarna med vatten direkt när du tar ut dem ur ugnen för en mjukare yta. Låt svalna under bakduk.

JAG BER OM URSÄKT OCH FÖRSÖKER REDA UT DE STÖRSTA FRÅGETECKNENA

Ojojoj, har upptäck att det blivit en ordentlig oordning på vilka recept som endans är glutenfria och vilka som även är laktosfria. Ska försöka fixa detta någon dag och dessutom vara bättre på att markera det från början i fortsättningen.

Så länge tror jag att ni kan utgå från att de recept som innehåller mjölk, smör och choklad är glutenfria MEN innehåller LAKTOS. I de recepten går det ändå oftast att byta ut mjölken mot vatten eller laktosfrimjölk (funkar kanske med havredryck eller sojadryck med med de smakerna brukar kunna slå igenom därför vill jag inte lova att det alltid fungerar). Smöret kan bytas mot mjölkfritt smör, och chokladen mot ett laktosfritt alternativ.

När det gäller chokladen innehåller oftast mörkchoklad mindre mjölk och laktos, men hur stor mängd en laktosintolerant person klarar att få i sig utan att bli dålig är väldigt individuellt så om du är osäker är det bättre att satsa på produkter som är helt laktosfria.

Dagens muffins med inspiration från savannen

Zebramuffins, något min snart 3åriga dotter gav mig idéen till när hon satt och kollade på ett barnprogram där de berättade varför Zebror har ränder. Kul tänkte jag, om en vit häst kan få svarta ränder varför skulle då inte en ljus muffins kunna ha det. Och så satt vi igång. För att vara första gången och ett rent experiment blev de helt okej. Goda var de i alla fall och gick snabbt åt.
 
 
 


Zebramuffins
Ca 12            225 grader
50 g margarin
1,5 dl glutenfrimjölmix
2 tsk bakpulver
2 ägg
1,5 dl socker
0,5 dl vatten eller mjölk
24 noblesse

Smält smöret och låt det svalna. Rör ihop mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa socker och ägg. Häll ner mjölblandningen i socker/äggsmeten och rör snabbt om. Tillsätt vätskan. Ställ upp ca 12 muffinsformar på en plåt. Lägg ca en matsked smet i varje form (hur mycket smet beror lite på formens storlek men ungefär ¼ av formen). Lägg sedan i en noblesse. Upprepa momentet och avsluta med att toppa formen med smet. Grädda ca 10 minuter. Ta ut och låt svalna.

Vill man få lite extra ”zebrakänsla” över det hela kan man smälta lite blockchoklad och måla ränder med hjälp av en tandpetare ovanpå muffinsen. Fungerar bäst om muffinsen får svalna av först.
 
 
Då jag ville använda hjärtformade muffinsformar för att försöka skapa ben till våra zebror så smälde jag först ner noblessen och ändrade formen på dem, men det går givetvis lika bra att göra muffinsen i vanliga runda formar och d kan man använda noblessen som den är.
 

Kiwisorbet

Vad är godare än en fräsch kiwisorbet i solen? Den är dessutom både enkel och smidig att göra själv.
 
 
Sorbet
2,5 dl vatten
2 dl socker
4 kiwi
0,5-1liten citron
 
Koka upp vatten och socker. Låt svalna. Skala kiwin och kör i mixer. Pressa ut saften ur citronen. Kör allt ihop i mixern en stund tills det blivit en slät konsistens. Häll upp i en ren burk eller portionsskålar och ställ i frysen ca 6 timmar. Rör eventuellt om någon gång för att minska iskristallerna. Ta ut och låt tina några minuter före servering.
 
Jag tycker att några blad citronmeliss både gör att det ser ännu godare ut och samtidig ger en bra brytning

Grillchill och kladdkaka

Ikväll blir det grillchill och härligt häng hos min bästa vän. Det är knytkalas och jag har fått den stora äran att stå för efterätten, så dagens projekt blir en sommarinspirerad kladdkaka med jordgubbar.
 
 
 
 
 

Kladdkaka
4 ägg
6 dl socker
3 dl glutenfritt mjöl
200 g smält smör
4 msk kakao
4 msk oboypulver
3 tsk vaniljsocker
1 tsk salt

Blanda ihop alla ingredienserna väl och häll i en smord form (med löstagbarkant). Grädda i 175C ca 30-40 minuter. Ta ut och låt svalna.

När kakan var klar smälte jag 200g choklad över ett vattenbad och la på kakan. Sedan toppade jag med några färska jordgubbar och lät sedan chokladen stela i kylskåp (så att jordgubbarna fastnade)

Hallonmuffins

Hallonmuffins
Ca 12 st 225 grader

50 g mjölfritt margarin
3 ägg
2 dl socker
4 dl glutenfri mjölmix
2 tsk bakpulver
2 msk vanlijsocker
2-2,5 dl hallonsylt

Smält smöret och låt svalna. Rör ägg och socker poröst. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Tillsätt smöret i äggblandningen. Häll i mjölblandningen under omrörning. Häll sylten och blanda försiktigt.
Fyll formarna ungefär till hälften och grädda i ca 10 minuter
Ta ut muffinsarna och låt svalna.

Glasyr:
5 dl creme fraisch (fet)
3 msk vaniljsocker
Rör ut vaniljsockret i creme fraichen och smaka av.

Ät och njut!

(ber om ursäkt för den dåliga kvaliten på bilden)

Nougatmuffins

Nu har det gått ett tag igen sedan senaste uppdatering. Har varit mycket runt omkring och en hel del pluggande, men tro inte att jag inte hunnit med att njuta av friheten i köket. Har försökt få ihop lite olika cupcakes/muffins recept som jag tänkte att jag lite succesivt skulle dela med mig av.
 
Först ut: Nougatmuffins med rosa fluff

Ca 12 st         225 grader

Muffins:

50 g margarin

1,5 dl glutenfrimjölmix

2 tsk bakpulver

4 äggulor (eller 2 ägg)

1,5 dl socker

0,5 dl vatten

125 g nougat

 Smält margarinet och låt det svalna. Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Vispa ägg och socker poröst. Häll försiktigt i mjölblandningen och sedan margarinet. Häll i vattnet. Riv nougaten och vänd ner den i smeten. Fördela i muffinsformar och grädda ca 10 minuter.

Fluff:

4 äggvitor

1 msk vaniljsocker

4,5 dl socker

1.5 dl vatten

2 msk potatismjöl

karamellfärg

Vispa äggvitor och vaniljsocker snabbt till maräng. Blanda socker, vatten och potatismjöl i en kastrull och låt sjuda en stund. Häll sedan, mycket sakta, i sockerlagen i marängen. Ta bara lite i taget och vänta en stund innan du häller mer. Vispa tills smeten svalnat och blivit hård maräng. Färgsätt med några droppar valfri karamellfärg.

 
 
RSS 2.0