28 Augusti 2014 - Känslan av att känna sig kräsen och annorlunda

Nu ska jag dela med mig av det som jag tycker är jobbigast med att inte tåla gluten, det som jag genom mitt företag vill jobba med för att andra ska slippa uppleva. Känslan av att vara annorlunda och kräsen för att man inte kan äta all mat.

Idag var jag hemma hos mina föräldrars granne. Hon är jättesnäll och jag vet att hon vill alla väl. Hon är hemmafru och bakar mycket och varje gång man träffar henne blir man inbjuden på fika. "Åh vilken trevlig människa" tänker ni, och ja visst det är hon. Problemet är bara att hon inte förstår vad gluten är. Det spelar ingen roll hur många gånger jag förklarar för henne vad jag kan äta och vad jag inte kan äta, rätt som det är säger hon något som gör att jag förstår att hon inte alls har förstått vad celiaki och gluten är. Detta gör att jag varje gång tackar nej till allt hon har bakat även om hon säger att jag kan äta det. Jag vågar helt enkelt inte lita på att det är glutenfritt bara för att hon tror det. Så när vi sitter där vid fikabordet med massa hembakade kakor och jag säger "Nej tack, jag tar bara lite kaffe" så känner jag mig så sjukt kräsen och annorlunda.

En annan situation som jag tycker är obehaglig är när man kommer till någon som verkligen har ansträngt sig för att fixa något glutenfritt. Jag får en hel efterrätt eller måltid alldeles själv, och alla andra får något annat… Jag vill verkligen bara försvinna därifrån. Jag känner mig utanför och som att jag hade en smittsamsjukdom och därför blir inlåst i en egen bubbla långt ifrån alla andra. Den sortens särbehandlig är jobbig då man vet att en annan människa verkligen har ansträngt sig, och ändå blir det så fel. Så samtidigt som jag känner mig ensam och utanför så får jag skuldkänslor över att jag känner så.

Att känna sig kräsen, annorlunda och utanför är nog ganska vanligt när man har en matallergi eftersom vi i Sverige lägger så mycket socialtumgänge vid mattiderna. Men att inte känna att man är en del av gemenskapen pågrund av att man inte kan äta allt som står på bordet är fel. Oftast är det nog man själv som tänker på det, men det kan vara nog så jobbigt. Mitt företag strävar därför för att leverera goda glutenfria alternativ som kan uppskattas både av den som lever med celiaki och den som inte gör det.

23 Augusti 2014 - En väckarklocka för fröken duktig

Idag har jag insett vilken otrolig hög press jag har på mig själv och vill samtidigt be om ursäkt till min syster.
Häromdagen var hon på besök här och vi skulle äta pannkakor med hallonsylt. Vi stekte pannkakorna och jag gick sedan iväg för att duka. När vi sedan satte oss ner frågade min syster "varför har du sylten i den där burken?". Först fattade jag ingenting utan var tvungen och fråga vad hon menade. "varför har du inte sylten i orginalburken?" fortsatte hon. Jag funderade sedan en stund innan jag utbrast " Men lilla du. tror du verkligen att jag köper hallonsylt när man kan göra det själv?!".
 
Självklart kan man köpa hallonsylt! Och jag vet inte varför jag har fått för mig att jag måste göra allting själv. Det har blivit som en tävling. En tävling i att spara så mycket pengar som möjligt. En tävling om att ta vara på så mycket som möjligt av naturen. En tävling i att verka "duktig"...
 
Kanske beror det på att jag haft för lite att göra när jag gått hemma och varit sjukskriven under sommaren istället för att jobba. Kanske beror det på alla poddar jag haft tid att lyssna på. Kanske beror det bara på att jag är jag.
 
Snart börjar vardagen igen och jag hoppas att det i kombination med denna väckarklockan ska hjälpa mig att komma ifrån "fröken duktig"

Att fylla en tårta

Att fylla en tårta kan låta enkelt men det finns en del tips som gör det ännu enklare. Jag tänkte försöka visa er hur jag gör och vad jag brukar tänka på.

 

Jag börjar med att skiva upp bottnarna och lägga plastfolie i den formen jag använd när jag bakade bottnarna.

 

Efter det lägger jag första botten i formen och brer/spritsar ut den fyllning jag vill ha.

Sedan lägger jag dit nästa botten och gör likadant. Överst lägger jag den översta botten. Att man lägger tårtan i den formen man använde när man bakade tårtan gör att man får en bra kant runt hela tårtan som gör att fyllningen inte rinner ut

När tårtan sedan är fylld drar jag åt plastfolien runt tårtan och ställer den i kylen för att fyllningen jag stelna lite. Oftast låter jag den stå så över natten innan det är dags att spackla tårtan.

Visst verkar det enkelt? :)

 

15 August 2014- Lite smått och gott från gårdagen

Igår spenderade lilltjejen dagen på Liseberg med mormor och morfar men eftersom jag fortfarande har ont  i foten kändes det dumt att följa med och bara halta runt. Lyckades ändå fördriva tiden hemma med massa småplock och lite annat smått och gott.

Började dagen med att baka bröd

 
Gick sedan ut för att hämta posten och såg då att hela diket var fullt med blåbär, så skyndade mig in för att hämta en burk och plockade några liter.
 
Vid frukosten upptäckte jag att grandiolan nästan var slut så gjorde en ny sats med havregryn, linfrön, jordnötter, solrosfrön och lite honung
 
 

 

Bestämde mig framåt eftermiddagen för att jag borde försöka mig på en kort och stillsam promenad, vilket resulterade i att jag hittade ett ljuvligt kantarellställe. 

 

Helt okej dag med andra ord :)

11 Augusti 2014 - 'Hello Kitty'-kalaset

Igår var det äntligen dags för födelsedagskalaset med 'Hello Kitty'-tema. Det blev en väldigt lyckad dag, trevliga människor och sol så vi kunde sitta ute. Huvudpersonen fick massa med presesnter, och älskade dem allihop.
 
Själv blev jag nöjd med både mingelbordet och dessertbordet. Fick många fina komplimanger och gästerna tog om på nytt flera gånger. Alla gick hem mätta och yra av sockerruset. Ett bra kalas helt enkelt med ett lyckligt födelsedagsbarn, glada gäster och en nöjd mamma.
 
Här kommer lite bilder från kalaset
                   
 
Och eftersom jag igår lovade att lägga upp en större bild på tårtan så att man kan se den ordentligt kommer den här
 
 
Nu vidare mot nya projekt och utmaningar :)
 
 

6 Augusti 2014 - En fullspäckad vecka

Detta är en vecka fullt med bakning och städning för på söndag blir mitt lilla hjärta 4 år! Hon har önskat sig ett Hello Kitty kalas, så det ska det bli. Först ska vi ha ett mingelbord med ostar, kex, marmelad, oliver och lite olika frukter. Efter det blir det ett dessertbort med cupcakes, tårta och chokladbollar. Tårtbottnarna och cupcakesen gjorde jag för någon dag sedan så de ligger i frysen redo för att fyllas och dekoreras. Idag ska jag baka kex och koka marmelad. Och på fredag ska lilltjejen hjälpa till med chokladbollarna. Lördag ska vi fixa klart tårtorna och cupcakesen och på söndag är kalaset. Kommer bli en fullspäckad men väldigt rolig vecka tror jag!

Ska försöka komma ihåg att fotografera allt så att ni får se sen ;)
RSS 2.0